La vida y su conservación

Las especies son esenciales en el funcionamiento de la vida en nuestra casa que es nuestro planeta; por eso, es importante conservarlas.
Con este objetivo, tenemos que saber cómo son, cómo se organizan en comunidades y cómo interactúan en los sistemas ecológicos.
En el último siglo XX, hemos visto degradaciones ambientales enormes: muchas especies en extinción o en drástica reducción de sus poblaciones, la destrucción o alteración rápida de sus ecosistemas y cambios nunca vistos en el clima del planeta. Esta gran crisis ambiental ha coincido con la disminución de las ciencias naturales en los centros académicos de referencia.

jueves, 15 de enero de 2015

El regreso del gran tiburón blanco (Carcharodon carcharias) a Baleares

 El tiburón blanco (Carcharodon carcharias) es una especie de pez cartilaginoso lamniforme de la familia Lamnidae que se encuentra en las aguas cálidas y templadas de casi todos los océanos. Esta especie es la única del género Carcharodon que sobrevive en la actualidad.


Aunque todavía carece de aval científico, cada vez son más las personas que apoyan la teoría de que el gran tiburón blanco ha regresado a las aguas baleares. El aumento de las poblaciones de atunes y de albacoras o bonito del norte esta temporada sería la clave del retorno del escualo después de décadas alejado de las costas del archipiélago.

El atún blanco o bonito del norte (Thunnus alalunga), es una especie de atún que se encuentra en todas las aguas tropicales y en los océanos templados, y en el Mar Mediterráneo. Se le denomina bonito del norte al que se pesca en el mar Cantábrico, aunque no tiene nada que ver con la especie de los bonitos y suele llevar a confusión y creer que el bonito es igual que el atún. Véase distintos usos de la palabra bonito.
Tiene una longitud de hasta 140 cm y pesos de hasta 60 kg. se le diferencia del atún rojo porque posee una aleta pectoral más grande que la del atún común y unas rayas oblicuas de color oscuro en ambos lados de la zona dorsal.
El bonito del norte vive durante el invierno en las aguas próximas a las Azores y de desplaza a finales de la primavera (mayo o junio) al Mar Cantábrico. Es durante estas migraciones cuando se inicia la campaña del bonito, llamada costera, que acaba generalmente en septiembre. En ella participan barcos procedentes de Galicia, Asturias, Cantabria, País Vasco y Francia.
El atún azul o común (Thunnus thynnus), también llamado atún de aleta azul, atún rojo o cimarrón, es una de las especies de atún en la familia Scombridae. Es muy conocido como Atún rojo del Atlántico, Atún rojo gigante (para aquellos individuos que superan los 150 kilogramos) y formalmente como atún. El atún rojo es originario de ambas orillas del Atlántico, tanto la occidental como la oriental, y también del mar Mediterráneo. Ya está extinto en las aguas del mar Negro y del mar Caspio. Esta especie del atlántico es muy cercano a otras especies de atún rojo, como el atún rojo del Pacífico y el atún rojo del sur.



El atún rojo atlántico es capaz de superar los 450 kilogramos en peso, y rivalizar con el marlín negro y el marlín azul del Atlántico. A lo largo de la historia el atún rojo ha sido muy apreciado como alimento para los humanos. El valor en el mercado ya era alto desde los tiempos de la Grecia Antigua y se sabe que ya los fenicios comerciaban con su carne. Más allá de su valor comercial como alimento, su gran tamaño, velocidad y fuerza que despliega como depredador ha atraído la admiración desde antiguo de pescadores, al igual que escritores, deportistas, banqueros y científicos.


El atún rojo es además la base de una de las pesquerías más lucrativas del mundo. Los ejemplares de medio y de gran tamaño están muy perseguidos por el mercado japonés, donde se consumen como sushi y sashimi.

 
Esta creencia se sustenta en imágenes como la que ilustra este artículo, captada por el pescador aficionado Martín Nadal.  

Según los expertos, el animal que se reconoce en la fotografía no es una tintorera, ya que esta especie de escualo es mucho más estrecho, estilizado y de color azul. Se trataría de un ejemplar de tiburón blanco joven: muy ancho, de aleta dorsal triangular, con el color blanco en sierra y casi sobre la pectoral, como corresponde a los blancos que todavía no han alcanzado la edad adulta.


En las décadas de los sesenta y lo setenta decenas de tiburones blancos se pescaron en aguas del archipiélago, pero la merma de las poblaciones de delfines, tortugas y todo tipo de especies como consecuencia de la práctica de la pesca de almadraba y de redes de deriva hizo que el gran blanco desapareciera en los años 80 y 90.
Los pescadores, extrañados por el gran número de piezas enormes que han pescado este año con mordeduras grandes en sus costados
 
Hoy parece que la vida se ha recuperado en el mar Balear. Los enormes cardúmenes de atunes rojos han regresado; las ballenas se avistan casi con facilidad y los delfines, cachalotes y calderones parecen comunes en las fotos y vídeos que difunden los pescadores. A través de estos soportes se ha podido constatar también que, en 2013, atunes gigantes sufrieron los ataques de 'algo muy grande' cuando se encontraban enganchados en los anzuelos de los pescadores. Existen de enormes atunes partidos por la mitad.

Este año, las imágenes que se han difundido muestran a delfines devorados parcialmente y los pescadores profesionales han manifestado su extrañeza por el gran número de piezas enormes que han pescado este año con mordeduras grandes en sus costados.
 
Además de tintoreras y tiburones blancos, también se ha constatado la existencia en las costas del archipiélago de grandes y misteriosos tiburones de fondo. La prestigiosa cadena de televisión alemana ZDF, equivalente a La 2 en España, acaba de grabar un documental sobre el cañabota (Hexancheus griseus). Todo empezó cuando en 2013 la prensa de ese país publicó una espectacular imagen de un tiburón enorme, muerto y colgando de una grúa en el Port de Andratx.



La foto, realmente impactante, causó cierto estupor en Alemania. A raíz de esa publicación, la ZDF se puso en contacto con expertos locales para saber más sobre el tiburón. Lo primero era identificar la especie. Sin ninguna duda, era un cañabota, un tiburón de fondo que puede llegar a pesar más de 500 kilos y medir cinco metros.

Investigación

La inexistencia de estudios sobre el gran tiburón blanco en las Islas plantea en la actualidad numerosas incógnitas sobre esta especie: ¿Por qué se pescaron decenas de blancos en los años 60 y 70? ¿Se marcharon, se extinguieron? ¿Permanecen ocultos pero continúan viviendo en aguas baleares? ¿Son blancos del Mediterráneo? ¿Realizan migraciones interoceánicas?

Para resolver estas y otras dudas, los investigadores locales, liderados por la doctora en biología de la Universitat de les Illes Balears Ana María Abril, se han puesto en marcha para promover un estudio científico que pueda ayudar a profundizar en el conocimiento de los tiburones de las islas, especialmente los cañabotas y los 'desaparecidos' grandes blancos.



El proyecto, que todavía está en fase de búsqueda de financiación, se basa en recientes investigaciones que se han llevado a cabo en la costa Oeste de Estados Unidos, donde se ha podido confirmar la existencia de una población de alrededor de 300 tiburones blancos, que migran anualmente al centro del Pacífico y regresan a California en época de reproducción.

Species of bird 'paints' its own eggs with bacteria to protect embryo. The case of hoophoes (Upupa epops).



University of Granada

Spanish Introduction

La abubilla (Upupa epops) por su hermoso aspecto ha interesado al hombre desde el tiempo de los faraones.  

  

Su dieta y su fetidez deben haber sido de las razones por las que la abubilla se incluye en el Antiguo Testamento en la lista de aves no limpias (ver Levítico 11:19 y Deuteronomio 14:18). 

Hueles peor que un nido de abubillas" aparece en El Quijote de Cervantes (1605).


La abubilla es una especie de ave coraciforme de la familia Upupidae;pertenece al mismo orden que los martines pescadores, los abejarucos, y las carracas No obstante, en la taxonomía de Sibley-Ahlquist, Upupa es separado en un orden propio, los Upupiformes, diferente de los Coraciiformes. Especie diurna, solitaria, territorial y migratoria.

Las abubillas son propias de Europa, Asia y África, excepto Madagascar, donde existe una especie propia, Upupa marginata (considerada por algunos autores solo una subespecie más de U. epops).Es una especie migratoria en las regiones septentrionales de su área de distribución y residente o parcialmente migratoria en las otras regiones. La mayor parte de las que migran de Europa probablemente invernan en África al sur del Sahara, en cambio las poblaciones del centro y este de Siberia migran a Asia meridional.
Habitan en regiones secas, encontrándose en bosques claros, zonas de frutales, viñedos y campos cultivados con arboledas 
 

Summary:

Hoophoes cover their eggs with a secretion produced by themselves, loaded with mutualistic bacteria, which is then retained by a specialized structure in the eggshell that increases successful hatching. So far this sort of behavior has only been detected in this species of birds, and it is a mechanism to protect their eggs from infections by pathogens.



Researchers from the University of Granada and the Higher Council of Scientific Research (CSIC) have found that hoophoes cover their eggs with a secretion produced by themselves, loaded with mutualistic bacteria, which is then retained by a specialized structure in the eggshell and which increases successful hatching. So far this sort of behaviour has only been detected in this species of birds, and it is a mechanism to protect their eggs from infections by pathogens.
 
Through an experiment published in the Journal of Animal Ecology, scientists from several research groups precluded several female hoophoes from impregnating their eggs with this substance, which they produce themselves inside the so-called uropygial gland. The research groups involved in this project were the following: Animal Behaviour and Ecology, Microorganism-Produced Antagonistic Substances, both from the UGR, and Evolutive Ecology and the Behaviour and Conservation groups from the Dry Areas Experimental Station (Almería, CSIC).

By doing so they confirmed that the amount of pathogen bacteria that could be found inside the eggs which failed to hatch was higher in those nests in which they had experimentally precluded the females from using their secretion than in those where they were allowed to use this substance. They concluded that this secretion provides a barrier for the entry of pathogens towards the interior of the egg.

Presence of enterococci

On the other hand, not just the secretion as a whole, but particularly the bacteria that did produce bacteriocins (small antimicrobial proteins) in that secretion, the enterococci, are beneficial for the developing embryos, since successful hatches were directly related to the amount of these enterococci in the egg shells and in the secretions of the females. The more enterococci they had, the higher the rate in their successful hatching.
As UGR zoology professor, Manuel Martín-Vivaldi, one of the authors of this research underlines, during the last few years the field of evolutive ecology has acknowledged "the important role played by bacteria, not just as infectious agents capable of producing diseases, but also as allies of animals and other living creatures in their struggle against disease, due to their extraordinary capacity to synthesise compounds with antimicrobial properties".

 
In the case of the hoophoe's uropygical gland, scientists have confirmed that its components are very different from those of other birds. This is to a large extent due to the action of the bacteria present in this particular gland.
This research has also revealed that hoophoes have developed an exceptional property in their eggs -- which has not so far been found in any other species of bird. This consists in the presence in the surface of many small depressions that do not completely penetrate the shell, and whose function appears to be the retention of this bacteria-carrying secretion that covers the egg.

Bacteria in the eggshell

"With this experiment, we have been able to establish that if the females can use their secretion, towards the end of the incubation period, those tiny craters are full of a substance saturated with bacteria. If we preclude the use of this secretion, these tiny craters appear empty towards the end of the hatching process," said professors Martín-Vivaldi.

 
These results prove that in this particular species of bird, "its reproductive strategy has evolved hand in hand with the use of bacteria which may be beneficial for the production of antimicrobial substances, which they cultivate in their gland and then apply upon eggs which are particularly endowed to retain them".

These scientists are currently working to determine the specific composition of the bacterial community within the gland, how these symbionts are acquired, and the types of antimicrobial compounds which synthesize these bacteria, capable of protecting the embryos which are undergoing development.

 
Further research along these lines will facilitate a better understanding of the way in which mutualistic interactions function between animals and beneficial bacteria, and also to detect new antimicrobial substances with a potential to be used in medicine of for food preservation.

This study is the result of the following two projects: "Nests, parasites and bacteria: a multidisciplinary approach to the study of adaptation for breeding in high parasitism risk environments," funded by the Ministry of Science and Innovation, and "Biodiversity and acquisition mechanisms in the bacterial community within the uropygial gland of hoophoes (Upupa epops), funded by the Department of Innovation, Science and Business of the Junta de Andalucía (within the Programme of Incentives for Excellence in Research).


Story Source:
The above story is based on materials provided by University of Granada. Note: Materials may be edited for content and length.

Journal Reference:
  1. Manuel Martín-Vivaldi, Juan J. Soler, Juan M. Peralta-Sánchez, Laura Arco, Antonio M. Martín-Platero, Manuel Martínez-Bueno, Magdalena Ruiz-Rodríguez, Eva Valdivia. Special structures of hoopoe eggshells enhance the adhesion of symbiont-carrying uropygial secretion that increase hatching success. Journal of Animal Ecology, 2014; 83 (6): 1289 DOI: 10.1111/1365-2656.12243

miércoles, 14 de enero de 2015

'Gold rush' threatens tropical forests in South America



A global "gold rush" has led to a significant increase of deforestation in the tropical forests of South America.
This is according to new research publish today, 14 January, in IOP Publishing's journal Environmental Research Letters, which has highlighted the growing environmental impact of gold mining in some of the most biologically diverse regions in the tropics.

 
Researchers from the University of Puerto Rico have shown that between 2001 and 2013, around 1680 km2 of tropical forest was lost in South America as a result of gold mining, which increased from around 377 km2 to 1303km2 since the global economic crisis in 2007.




Furthermore, around 90 per cent of this forest loss occurred in just four areas and a large proportion occurred within the vicinity of conservation areas.

Lead author of the research Nora L. Álvarez-Berríos said: "Although the loss of forest due to mining is smaller in extent compared to deforestation caused by other land uses, such as agriculture or grazing areas, deforestation due to mining is occurring in some of the most biologically diverse regions in the tropics. For example, in the Madre de Dios Region in Perú, one hectare of forest can hold up to 300 species of trees."


 Driven by personal consumption and uncertainty in global financial markets, global gold production has increased to meet rising demand, increasing from around 2445 metric tons in 2000 to around 2770 metric tons in 2013.
 
Increased demand for gold has been paralleled by a dramatic increase in price -- the price of gold increased from $250/ounce in 2000 to $1300/ounce in 2013.


This has stimulated new gold mining activities around the world and made it feasible to mine for gold in areas that were not previously profitable for mining, such as deposits underneath tropical forests.
This can lead to extensive forest loss and result in serious environmental and ecological impacts, caused by the removal of vegetation, the set-up of roads and railways for access and the creation of unorganised settlements.
Some of the long-term impacts include the failure of vegetation to regrow, changing of rainfall patterns, the permanent loss of biodiversity, and a release of CO2 into the atmosphere.

In their study, the researchers sought to quantify the impacts of gold mines in tropical forests by creating a geographical database that highlighted the location of newly developed mines between 2000 and 2013.
The database was then cross-referenced with annual land cover maps showing the change of forest cover over the same period.
The study encompassed the tropical and subtropical forest biome in South America below 1000 m, covering Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname, French Guiana, Brazil, Ecuador, Peru, and Bolivia.

Results showed that over the 13 year period, 89 per cent of forest loss occurred in just four regions: the Guianan moist forest ecoregion; the Southwest Amazon moist forest ecoregion; the Tapajós-Xingú moist forest ecoregion; and The Magdalena Valley-Urabá region.


Although there was little deforestation inside strict protection areas, around a third of the total deforestation occurred within a 10-km buffer zone around these areas and thus made the areas susceptible to harmful impacts from chemical pollutants that are dispersed from a mining area.

"To decrease the amount of deforestation that is occurring as a result of gold mining in the tropical forests, it is important that awareness is raised among gold consumers to understand the environmental and social impacts of buying gold jewellery or investing in gold.

 
                                                                           Before gold fever was cacao, soja or gum

"It is important to also encourage more responsible ways of extracting gold by helping miners to extract in a more efficient way to reduce deeper encroachment into the forests," continued Álvarez-Berríos.



Story Source:
The above story is based on materials provided by Institute of Physics. Note: Materials may be edited for content and length.


Journal Reference:
  1. Nora L Alvarez-Berríos, T Mitchell Aide. Global demand for gold is another threat for tropical forests. Environmental Research Letters, 2015; 10 (1): 014006 DOI: 10.1088/1748-9326/10/1/014006