La vida y su conservación

Las especies son esenciales en el funcionamiento de la vida en nuestra casa que es nuestro planeta; por eso, es importante conservarlas.
Con este objetivo, tenemos que saber cómo son, cómo se organizan en comunidades y cómo interactúan en los sistemas ecológicos.
En el último siglo XX, hemos visto degradaciones ambientales enormes: muchas especies en extinción o en drástica reducción de sus poblaciones, la destrucción o alteración rápida de sus ecosistemas y cambios nunca vistos en el clima del planeta. Esta gran crisis ambiental ha coincido con la disminución de las ciencias naturales en los centros académicos de referencia.
Mostrando entradas con la etiqueta deforestation. Mostrar todas las entradas
Mostrando entradas con la etiqueta deforestation. Mostrar todas las entradas

viernes, 15 de abril de 2016

Offspring for Sumatran rhinos (Dicerorhinus sumatrensis): Critically Endangered (IUCN) with only 100 individuals


A new study examines the decline of the Sumatran rhino in Borneo. It concludes that the remnant populations of Sumatran rhinos can only be rescued by combining efforts of total protection with stimulation of breeding activity. The researchers suggest to resettle small isolated populations and to undertake measures to improve fertility. The case of the recently captured female rhino in Kalimantan, Borneo shows the importance of immediate action. Forschungsverbund Berlin e.V. (FVB)



The Sumatran rhinoceros, also known as hairy rhinoceros or Asian two-horned rhinoceros (Dicerorhinus sumatrensis), is a rare member of the family Rhinocerotidae and one of five extant rhinoceroses. It is the only extant species of the genus Dicerorhinus. It is the smallest rhinoceros, although it is still a large mammal. This rhino stands 112–145 cm high at the shoulder, with a head-and-body length of 2.36–3.18 m  and a tail of 35–70 cm. The weight is reported to range from 500 to 1,000 kg , averaging 700–800 kg, although there is a single record of a 2,000 kg specimen. Like both African species, it has two horns; the larger is the nasal horn, typically 15–25 cm, while the other horn is typically a stub. A coat of reddish-brown hair covers most of the Sumatran rhino's body.


Members of the species once inhabited rainforests, swamps, and cloud forests in India, Bhutan, Bangladesh, Myanmar, Laos, Thailand, Malaysia, Indonesia, and China. In historical times, they lived in southwest China, particularly in Sichuan. They are now critically endangered, with only six substantial populations in the wild: four on Sumatra, one on Borneo, and one in the Malay Peninsula. Their numbers are difficult to determine because they are solitary animals that are widely scattered across their range, but they are estimated to number fewer than 100. Survival of the Peninsular Malaysia population is in doubt, and one of the Sumatran populations may already be extinct. Total numbers today may be as low as 80. In 2015, researchers announced that the Eastern Sumatran rhinoceros is extinct from north part of Borneo (Sabah, Malaysia).



A new study examines the decline of the Sumatran rhino in Borneo. It concludes that the remnant populations of Sumatran rhinos can only be rescued by combining efforts of total protection with stimulation of breeding activity. The researchers suggest to resettle small isolated populations and to undertake measures to improve fertility. The case of the recently captured female rhino in Kalimantan, Borneo shows the importance of immediate action. The article has been published in the scientific journal Global Ecology and Conservation.



A consortium of international scientists examined the historical development of the Sumatran rhinos in Borneo. Their study identified the low reproduction of females in combination with hunting as the main cause for the current decline of rhinos. "Females do not find a mating partner within the small isolated populations any more," explains Petra Kretzschmar, scientist at the Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW), "the long non-reproductive periods lead to the development of reproductive tract tumours." Only a combination of intensive protection with improvements of the reproductive performance can save the species from extiction. The researchers recommend resettling populations of less than 15 individuals to highly protected areas. Here, reproductive health should be monitored on a regular basis and individual female fertility (conception) should be optimised by using assisted reproduction techniques.


For their study, the scientists compared historical data with recent developments about the Borneo rhino (Dicerorhinus sumatrensis harrissoni), one of two extant subspecies of the Sumatran rhino. The researchers used mathematical models to reconstruct the decline of the rhino population in the Tabin Wildlife Reserve (TWR) in the Malayan state Sabah of Borneo. A study on habitat use completed the picture. Here, the scientists analysed data collected over a span of 13 years and identified the characteristics describing the preferred habitat of the rhinos.



Today, only two subspecies of the Sumatran rhino exist, D. s. sumatrensis in Sumatra, Indonesia, and D. s. harrissoni, in Borneo in the states of Sabah, Malaysia, and Kalimantan, Indonesia. 

Currently, there are still around 100 individuals in Sumatra but the Sumatran rhino on Borneo is nearly extinct. 

The decline of the rhino population in Sabah has been documented in detail for the first time in this new study. Many animals were still spotted in 2000. By 2013, the scientists did not register a single rhino individual left. One of the last Borneo rhinos has been recently captured in the state of Kalimantan, the southern part of Borneo belonging to Indonesia. "The captured animal was one of the last females of its species" says Kretzschmar of the IZW, "it died right after capture due to an infection of a snare wound."


The reasons for the catastrophic decline of the Sumatran rhinos have not been previously clear. Data necessary to improve decisions for conservation management of the rhinos was missing or fragmentary. The new study closes this gap. It demonstrates that a combination of techniques can do much to illuminate causes of population declines, improve decision making for conservation management and possibly prevent similar developments in populations of other species of similar ecological standing.


The catastrophic decline ofmore species of the big area of South East Asia are in the deforestation, palm oil plantations and poachers.





Presumed Extinct Javan Elephants May Have Been Found Again - In Borneo



The Borneo pygmy elephant may not be native to Borneo after all. Instead, the population could be the last survivors of the Javan elephant race - accidentally saved from extinction by the Sultan of Sulu centuries ago, a new publication suggests. The origins of the pygmy elephants, found in a range extending from the north-east of the island into the Heart of Borneo, have long been shrouded in mystery. Their looks and behavior differ from other Asian elephants and scientists have questioned why they never dispersed to other parts of the island. 



General Information

Population: There is approximately 1,500 pygmy elephants.

Height: Pygmy elephants usually grow to 8.2 - 9.8 feet (average Asian elephants grow to around 13 feet). 

Habitats: Elephants tend to live in grasslands and forests.

Life-span: Elephants normally live for up to 60 years in the wild and more than 80 years in captivity.

Gestation period: Pygmy elephants gestation period is between 19-22 months (almost 2 years!).

Family life: Pygmy elephants are usually led by a female (matriarch) in small groups of about eight, families consist of mothers, daughters, sisters and young males (occasionally an adult male). The adult males usually travel individually. The males sometimes gather in temporary herds. 

Diet: Elephants are forest herbivores. One elephant can eat up to 330 lbs. of vegetation per day. They eat mostly palms grasses and wild bananas. They obtain minerals from salt licks. 

 Color: All elephants usually range from light grey to dark brown.


The Borneo pygmy elephant may not be native to Borneo after all. Instead, the population could be the last survivors of the Javan elephant race – accidentally saved from extinction by the Sultan of Sulu centuries ago, a new publication suggests.


The origins of the pygmy elephants, found in a range extending from the north-east of the island into the Heart of Borneo, have long been shrouded in mystery. Their looks and behaviour differ from other Asian elephants and scientists have questioned why they never dispersed to other parts of the island.


But a new paper published supports a long-held local belief that the elephants were brought to Borneo centuries ago by the Sultan of Sulu, now in the Philippines, and later abandoned in the jungle. 

The Sulu elephants, in turn, are thought to have originated in Java.

 


Javan elephants became extinct some time in the period after Europeans arrived in South-East Asia. Elephants on Sulu, never considered native to the island, were hunted out in the 1800s.


“Elephants were shipped from place to place across Asia many hundreds of years ago, usually as gifts between rulers,” said Mr Shim Phyau Soon, a retired Malaysian forester whose ideas on the origins of the elephants partly inspired the current research. “It’s exciting to consider that the forest-dwelling Borneo elephants may be the last vestiges of a subspecies that went extinct on its native Java Island, in Indonesia, centuries ago.”


If the Borneo pygmy elephants are in fact elephants from Java, an island more than 1,200 km (800 miles) south of their current range, it could be the first known elephant translocation in history that has survived to modern times, providing scientists with critical data from a centuries-long experiment.


Scientists solved part of the mystery in 2003, when DNA testing by Columbia University and WWF ruled out the possibility that the Borneo elephants were from Sumatra or mainland Asia, where the other Asian subspecies are found, leaving either Borneo or Java as the most probable source.

 

The new paper, “Origins of the Elephants Elephas Maximus L. of Borneo,” published in this month’s Sarawak Museum Journal shows that there is no archaeological evidence of a long-term elephant presence on Borneo.


“Just one fertile female and one fertile male elephant, if left undisturbed in enough good habitat, could in theory end up as a population of 2,000 elephants within less than 300 years,” said Junaidi Payne of WWF, one of the paper’s co-authors. “And that may be what happened in practice here.”



There are perhaps just 1,000 of the elephants in the wild, mostly in the Malaysian state of Sabah.

WWF satellite tracking has shown they prefer the same lowland habitat that is being increasingly cleared for timber rubber and palm oil plantations. Their possible origins in Java make them even more a conservation priority.



“If they came from Java, this fascinating story demonstrates the value of efforts to save even small populations of certain species, often thought to be doomed,” said Dr Christy Williams, coordinator of WWF’s Asian elephant and rhino programme. “It gives us the courage to propose such undertakings with the small remaining populations of critically endangered Sumatran rhinos and Javan rhinos, by translocating a few to better habitats to increase their numbers. It has worked for Africa’s southern white rhinos and Indian rhinos, and now we have seen it may have worked for the Javan elephant, too.”




Conservation: Conflict with Humans

The primary threat to these elephants is the loss of continuous forests. Mammals of their size require large areas to find sufficient food. The large blocks of forests they require are fragmented by encroachment and conversion of natural forests to commercial plantations. Logging, expanding agriculture, and palm oil plantations are reducing contact between sub populations, as well as shrinking the forest area available for each sub-population.



Shrinking forests bring the elephants into more frequent contact with people, increasing human -elephant conflict in the region. New oil palm plantations in the area mean more human settlements, with some people setting illegal snares to catch small game. In the Lower Kinabatangan Wildlife Sanctuary, it is estimated that 20% of resident elephants have sustained injuries from these snares.

 The catastrophic decline of more species of the big area of South East Asia are in the deforestation, palm oil plantations and poachers.

domingo, 1 de febrero de 2015

Brazil's soy moratorium still needed to preserve Amazon



Summary
In a new study to evaluate the Brazilian Soy Moratorium, researchers across the U.S. and Brazil show that the moratorium helped to drastically reduce the amount of deforestation linked to soy production in the region and was much better at curbing it than governmental policy alone.
Today, fewer chicken nuggets can trace their roots to cleared Amazon rain forest.

In 2006, following a report from Greenpeace and under pressure from consumers, large companies like McDonald's and Wal-Mart decided to stop using soy grown on cleared forestland in the Brazilian Amazon. This put pressure on commodity traders, such as Cargill, who in turn agreed to no longer purchase soy from farmers who cleared rain forest to expand soy fields.





Soybeans grow near a forested area in the Brazilian state of Mato Grosso. Under the Soy Moratorium, major trading companies do not purchase soybeans produced in the Brazilian Amazon on recently deforested areas.
Credit: Lisa Rausch



The private sector agreement, a type of supply chain governance, is called the Soy Moratorium and it was intended to address the deforestation caused by soy production in the Amazon. 

In a new study to evaluate the agreement, published today (Jan. 22, 2015) in Science, the University of Wisconsin-Madison's Holly Gibbs and colleagues across the U.S. and Brazil show that the moratorium helped to drastically reduce the amount of deforestation linked to soy production in the region and was much better at curbing it than governmental policy alone.

"What we found is that before the moratorium, 30 percent of soy expansion occurred through deforestation, and after the moratorium, almost none did; only about 1 percent of the new soy expansion came at the expense of forest," says Gibbs, a professor of environmental studies and geography in the UW-Madison Nelson Institute's Center for Sustainability and the Global Environment (SAGE).

Between 2001 and 2006, prior to the moratorium, soybean fields in the Brazilian Amazon expanded by 1 million hectares, or nearly 4,000 square miles, contributing to record deforestation rates. By 2014, after eight years of the moratorium, almost no additional forest was cleared to grow new soy, even though soy production area had expanded another 1.3 million hectares. Farmers were planting on already cleared land.

The findings are intended to help policy makers and industry leaders make informed decisions going forward.
"We really wanted to understand if the Soy Moratorium mattered," says Gibbs. "There was a lot of discussion about ending the moratorium in 2014 and we wanted to know what the agreement meant on the ground and how it compared with governmental policy, which is the proposed replacement."

Brazil, Gibbs says, has some of the world's most stringent environmental legislation. Public policies, including increased enforcement of state and federal laws, have gone a long way to slow the destruction of rain forest. Yet, the study shows that "government policy alone is simply not enough," Gibbs says. At least, not yet.

Using 15 years (2000-2014) of satellite-based imagery covering the Brazilian Amazon forest and the Cerrado, another large tropical biome in Brazil comprising woodlands and scrublands, the researchers assessed how much land had been cleared to grow soy. They examined land use on thousands of individual farms and identified substantial large-scale deforestations not penalized by Brazilian authorities.

The team also mapped already-cleared areas suitable for soy production to assess the potential for future expansion under the Soy Moratorium and determined how much illegal deforestation was still occurring for purposes other than soy and in direct violation of Brazil Forest Code laws.

What the team found was surprising.

"Only 115 people out of several thousand soy farmers have violated the Soy Moratorium since 2006, but over 600 of them have violated the Forest Code," Gibbs says. "So, this same group of farmers is five times more likely to violate the governmental policy than they are to violate the private sector agreement."

For instance, the Forest Code dictates that 80 percent of Amazon rain forest on a person's property must be held in reserve; they can only clear 20 percent. Yet, just 2 percent of soy farmers have maintained their legal reserve and even farmers abiding by the moratorium were still illegally clearing forest on their properties, just not for growing soy.

A provision in the Forest Code also requires that property owners register their land, after which their name and a clear map of their property becomes publicly available. While the researchers say this is a huge step forward, the study found that property registration alone does not safeguard forests. For example, nearly a quarter of the illegal deforestation that occurred over the last year in the state of Mato Grosso, the Amazon's "soy capital," happened on these registered properties.

Additionally, the researchers found that while soy-linked deforestation diminished in the Amazon biome, 20 percent of new soy areas created in the Cerrado over the study period directly led to deforestation. Expanding the moratorium to the Cerrado would reduce this conversion.

"It reinforces the idea that private sector interventions will be needed in the long term to maintain the deforestation-free production of soy," says Gibbs, who notes that soy is Brazil's most profitable crop and that most goes to feed animals produced for food. "Without the moratorium, chicken nuggets would once again contribute to rainforest destruction."

Implementing environmental laws across the Brazilian Amazon, an area more than six times the size of Texas, is a huge challenge, and Gibbs points out that enforcement has significantly ramped up in recent years. Despite this, the study found that government enforcement efforts capture only between 15 and 50 percent of illegal, large-scale deforestation. Even then, many factors make execution of fines and other penalties difficult.

Meanwhile, the study shows that a small number of soy traders, like Cargill, ADM and Bunge, have "a lot of power and control to influence land management decisions on the ground," says Gibbs.

The study also found there is enough already-cleared, suitable land in the Amazon to allow soy production area to expand by 600 percent. Presently, the area of land used to grow soy in the Amazon is comparable to the size of Vermont. Brazil rivals only the U.S. in terms of soy production and trade.

The team continues to use satellite data and field surveys to better understand deforestation dynamics and land use decisions in the Brazilian Amazon and Cerrado, the most active land use frontiers in the world. Gibbs and colleagues are also conducting econometric analysis to evaluate the interplay between deforestation and the Soy Moratorium, one of the first voluntary zero-deforestation agreements in the world.

Ensuring this reduced deforestation continues is a priority for those involved, and Gibbs says new approaches to the policy -- that combine elements from public and private strategies -- are being considered.
"We work closely with policymakers, the agricultural industry and nongovernmental organizations, and aim to use our rigorous scientific analysis to help inform decisions going forward," Gibbs says.


Story Source:
The above story is based on materials provided by University of Wisconsin-Madison. The original article was written by Kelly April Tyrrell. Note: Materials may be edited for content and length.

Journal Reference:
  1. H. K. Gibbs, L. Rausch, J. Munger, I. Schelly, D. C. Morton, P. Noojipady, B. Soares-Filho, P. Barreto, L. Micol, N. F. Walker. Brazil's Soy Moratorium. Science, 2015; 347 (6220): 377 DOI: 10.11